Rättsläget – Juridik

Det har nog inte undgått många att vår rättighetslagstiftning Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är under attack. Sedan 1994 har Sverige haft en lagstiftning med en fin intention. Målet med LSS är att man som funktionshindrad ska kunna leva som andra. Men lagen har allt för många gånger blivit föremål för regeringens ständiga försök att göra besparingar. Inför 2016 uppmanade regeringen Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av kostnaderna för assistansersättning. I regleringsbrevet till Försäkringskassan inför 2017 togs ordet ”bryta” bort, men regeringen bad myndigheten att ha särskilt fokus på den ökande timutvecklingen. Besluten ledde till hård kritik från bland annat handikapprörelsen, som hänvisade till flera fall där assistansersättningen tagits bort. Regeringen tillsatte utredningen av LSS, våren 2016 för att göra en total översyn. Utredningen har tidigare fått hård kritik från handikapprörelsen, bland annat för att målsättningen med utredningen har varit att minska kostnaderna.

Den 30 april 2018 meddelande dock barn- och äldreministern Lena Hallengren på en pressträff att direktiven för utredningen om LSS ändras – och målsättningen om att den nya lagstiftningen ska leda minskade kostnader försvinner. Vi på God Assistans välkomnar att regeringen tagit bort spardirektiven till LSS-utredningen. Men det finns fortfarande ett kostnadstak eftersom LSS-utredningens inte får lägga förslag som ger ökade kostnader.

Att ta bort spardirektiven räcker dock inte. Över 1500 personer har förlorat sin assistansersättning och 8 av 10 som söker får avslag. Försäkringskassan har fått skarp kritik för att ha blivit allt hårdare i bedömningarna av grundläggande behov. Den 13 april 2018 slog dock Högsta Förvaltningsdomstolen fast att egenvård och sondmatning är assistansgrundande. Försäkringskassan har tidigare nekat assistans för sondmatning just för att man inte bedömt det som ett grundläggande behov.

Trots dom från Högsta förvaltningsdomstolen så fortsätter Försäkringskassan att avslå sondmatning med maskin. Enligt Försäkringskassan är det skillnad om man får maten insprutad med en spruta i magen för hand eller med matpump. Detta står det inget om i domen utan Försäkringskassan väljer att göra sin egen tolkning. Nu begär Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) att Justitiekanslern (JK) ska granska hur Försäkringskassan har tolkat domen.

Det är vår starkaste åsikt att Försäkringskassans restriktiva tolkningar strider mot lagstiftningens intentioner. Det är uppseendeväckande att detta kommer 20 år efter senaste lagändringen och att det sker samtidigt som politikerna vill spara pengar på assistansen.

Men med rasande fart slås assistansreformen sönder och hela idén bakom LSS, att ge brukare självbestämmande och rätt att leva som andra. Försäkringskassan är ute efter att göra tolkningar som gör det allt svårare för personer med funktionsnedsättning att erhålla statlig assistansersättning. Kontakta gärna någon av våra jurister om du har frågor eller funderingar:

Ann-Marie Stolberg, jurist och verksamhetschef i norr, ann-marie@godassistans.nu

Maria Sjöblom, jurist i norr, maria.sjoblom@godassistans.nu

Maria von Sydow, jurist i mitt, maria@godassistans.nu

Karin Czubala, jurist i syd, karin@godassistans.nu

Invigning av vårt kontor i Norrköping!

Den 3:e april öppnade God Assistans kontor i Norrköping. Vi har kontor på Slottsgatan 116.

Den 30 maj vill vi fira detta tillsammans med så många som möjligt! Bjud gärna in vänner som ni tror skulle vara intresserade av att komma.
Vi ses!
————-
Program:
16.00-18.00 Öppet Hus – kom förbi när det passar.
Vi bjuder på snittar, tilltugg och dryck.

18.00-20.00 Föreläsning – ”När livet inte blir som man tänkt sig” med Mikael Nordmark.

Om föreläsningen:
För nio år sedan förändrades livet helt för Mikael Nordmark och hans fru. När deras son Hugo var en månad gammal fick de plötsligt veta att han hade en allvarlig hjärnskada. Hur klarar man ett sådant besked? Hur blir livet som pappa till en liten kille som behöver hjälp med allt och hur påverkas parrelationen?

Mikael berättar om sina upplevelser av en annorlunda papparoll och om hur man kan bearbeta sorgen, men även om glädje och nya perspektiv på tillvaron. Och om hur Hugo blev den yngsta någonsin att genomföra Stockholm Marathon.
———————————-
Anmälan till föreläsningen sker genom att maila till: wonsa@godassistans.nu eller veronika@godassistans.nu.
Föreläsningen är gratis. Paus med kaffe efter halva tiden.