Juridiskt stöd vid assistans
God Assistans har lång erfarenhet av juridiskt stöd vid assistans. Vi har erfarna jurister som hjälper till med ansökan, att tolka svar från Försäkringskassans samt överklaga om det behövs. Vi hjälper dig i din kommunikation med Försäkringskassan och kommunen för att se till att du får den assistans du har rätt till.
Har du rätt till personlig assistans?
Det kan vara svårt att veta om du har rätt till personlig assistans och i vilken omfattning. Våra erfarna jurister ger dig juridiskt stöd om din assistans och hjälper dig att bedöma om just du eller ditt barn har rätt till personlig assistans. Tillsammans med våra jurister går ni igenom ditt eller barnets hjälpbehov. Ni fyller tillsammans i alla blanketter och skickar in en ansökan om personlig assistans.
Lagen avgör om du har rätt till personlig assistans
Rätten till personlig assistans bestäms av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt i 51:a kapitlet av Socialförsäkringsbalken (SFB). När ansökan om personlig assistans är inskickad gör kommunen och/eller Försäkringskassan en bedömning utifrån vissa kriterier.
För att ha rätt till personlig assistans ska du tillhöra en personkrets enligt LSS.
- Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Personkrets 2: Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller sjukdom.
- Personkrets 3: Personer med andra varaktiga funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och orsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen.
Du får inte vara äldre än 66 år när du ansöker om personlig assistans
Du måste ansöka om assistans innan du fyllt 66 år. Du får behålla din assistans efter 66 års ålder, men du kan inte få fler timmar även om du skulle behöva det.
Grundläggande behov
För att beviljas personlig assistans måste du även behöva hjälp med någon eller några av de grundläggande behoven.
Till de grundläggande behoven räknas:
- Personlig hygien – om du behöver hjälp med att tvätta dig, gå på toaletten, borsta tänderna, duscha för att nämna några exempel.
- Andning – exempelvis avancerad andningsgymnastik, slemsugning i andningsvägarna, övervakning på grund av risk för kvävning eller lungblödningar och hantering av trakealkanyl vid trakeostomi.
- Måltider – om du behöver hjälp med att föra mat och dryck till munnen eller om du behöver hjälp med sondmatning.
- Klä av dig och klä på dig.
- Kommunikation – om du har svårigheter att kommunicera med andra människor och göra dig förstådd.
- Förebyggande stöd – om du på grund av en psykisk funktionsnedsättning behöver stöd för att förebygga att du skadar dig själv, någon annan eller egendom.
- Löpande stöd – om du behöver stöd löpande under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär fara för ditt liv eller att det annars finns en överhängande och allvarlig risk för din fysiska hälsa. Exempelvis om du har epilepsi.
Mycket att tänka på
Att söka personlig assistans kan vara omfattande med mycket att tänka på. Förutom personkretsar och grundläggande behov så finns det flera typer av insatser. Det finns ledsagarservice, avlösare, korttidstillsyn och bostadsanpassning – för att nämna några. För att navigera detta landskap av uttryck och regelverk är det bra att ha kompetent juridiskt stöd när du söker assistans.
Vi ger dig juridiskt stöd vid assistans
Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med frågor som rör ansökan samt hur vi kan ge dig juridiskt stöd vid assistans när frågor dyker upp.
Har du frågor om juridiskt stöd vid assistans? Ring eller mejla oss på info@godjuridik.se eller ring 010 – 405 55 40. God Juridik finns på flera orter i Sverige, hitta en jurist nära dig.
Låt oss hjälpa dig!
Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. Fyll i formuläret eller slå oss en signal!
- 010-405 55 00